In 2017-2018 is hij aanvoerder van Elinkwijk. Nog beter dan ooit, dan in januari 2016 bijvoorbeeld.
 

Geef hem de bal of vertrouwen en het samenspel versnelt. Hij kijkt liever vooruit dan dat hij achteruit rent. En doet dat zo bekeken dat Will Merkus hem steevast ‘de tandarts’ noemt. Of hij wordt verguisd zoals begin dit seizoen, of bejubeld zoals de laatste maanden. Hij loopt voorop in het druk zetten bij balverlies en tiktakt met medespelers tot hij met een fijngevoelige voetbeweging dé opening kan creëren: Anass ‘Aniesta’ el Ghannouti.

Anass el Ghannouti-1

Wees niet verbaasd als uitgerekend Anass el Ghannouti met een treffer de promotie zeker stelt tegen FC Uitgeest. En anders wel met een (voor-)assist. Dan eindigt het seizoen zo mooi als het slecht begon. Toen hij op 29 mei thuis tegen De Zouaven de één-twee zocht met Eser Ozkilit, had hij dit seizoen al een paar open kansen op zijn eerste treffer gemist. Dat is niets voor de precieze passer die in de jeugd ook altijd over een koele finishing touch beschikte. Dit keer tikte ‘Aniesta’ raak (2-0) en gingen de Grootebroekers door de knieën.

Vooruitziende blik
Zo betaalt hij het vertrouwen terug dat hij bij Elinkwijk altijd weer vindt. Hij straalt weer als hij lacht en geniet zoals hij in de A1 deed. ,,Ja, dit is het beste elftal waarin ik heb gespeeld. Zoveel geweldige voetballers en veel jonge jongens. Net als in de A1, dat was ook een topteam, met een toptrainer. Ik blijf dan ook zeker, al is er nog zoveel interesse. En ik weet zeker dat we het tegen FC Uitgeest afmaken. We zijn zonder bal misschien niet de besten, maar als iedereen zondag zijn ding doet, houden we weer de nul. Dan winnen we zelfs met 3-0.”

Zo’n voorspelling geeft de Zuilense burger moed, zeker uit de mond van een voetballer die het van zijn vooruitziende blik moet hebben. Want wie niet sterk is…moet slim zijn. Zeker als je altijd tegen oudere, grotere buurjongens hebt gevoetbald. Dat is deels talent, maar komt niemand aanwaaien: ,,Ik was eigenlijk altijd het handigste met de bal. Maar zij zeiden altijd dat ik de bal niet te lang vast moest houden. Dan maakte fysiek krachtsverschil minder verschil. Als ik niet met de bal aan het spelen was, dacht ik er wel over na. Ik was altijd met het spelletje bezig. Zodat ik steeds vaker de tegenstander voor was. Daarvoor moet je al voor je de bal krijgt, weten wat je gaat doen.”

Anass el Ghannouti-3

Echte voetballer
De kleine Anass had al heel wat ballen versleten toen zijn vader hem aanmeldde bij vv Utrecht. ,,Ik kreeg elke week wel een nieuwe bal van hem. Dan was er weer één lek, kwijt of versleten. Toen kreeg ik een shirt en echte voetbalschoenen en voelde ik me een echte voetballer. Elke zaterdag maakte ik mijn vader om 7 uur wakker om naar de club te gaan. Tot 5 uur. En na het eten weer naar het pleintje.”
Ook steeds meer ‘kenners’ vonden hem een echte voetballer. Als laatste mannetje werd zijn spelinzicht nog beter en FC Utrecht liet hem wekelijks op woensdagmiddag meevoetballen met onderlinge partijtjes onder leiding van Koos van Tamelen. In de D1 van Patrick van Loenen werd hij zelfs uitgenodigd voor het KNVB districtselftal. ,,Daar heb ik Redouan Aamri leren kennen. Ik hoorde vaak dat ik ‘heel goed was’ en bij FC Utrecht viel mijn handelingssnelheid op. Ik had nooit in mijn hoofd om iets te bereiken, vond het spelletje gewoon zo leuk dat ik er altijd mee bezig was. Al moest ik er voor spijbelen.”

Anass el Ghannouti-4

Ideale positie
Zijn ‘jeugdmaatje’ Yassin Alou – een jaar ouder – speelde inmiddels bij Elinkwijk en haalde hem over ook naar Zuilen te komen. Een goede keuze, bleek al snel. ,,Nikos Korssen schoof me naar voren, als nummer tien tussen jongens als Jeffrey Pfoster, Rutger Taal en Redouan, met Yahya el Mansori op doel. Mijn ideale positie en een geweldig team. We werden in de landelijke tweede divisie, achter FC Omniworld, net geen kampioen. Ik was alleen maar bezig met wedstrijden winnen, en scoren.”

Pa El Ghanoutti bracht en haalde zijn middelste van drie zonen, maar kwam in de problemen toen de jongste, Youssef, in de ‘onder 13’ van FC Den Bosch ging keepen. Anass kwam even op het tweede plan. Maar ook voor hem was interesse en inmiddels droomde Anass er wel van profvoetballer te worden. ,,Daar komt meer bij kijken dan goed kunnen voetballen. De juiste keuzes maken en een beetje geluk bijvoorbeeld. Omdat Elinkwijk een samenwerkingsverband had met FC Utrecht, ging ik daar naartoe. Achteraf denk ik dat ik beter, en liever, naar PSV of Ajax was gegaan. Omdat ik in een voetballende ploeg beter tot mijn recht kom en dat was FC Utrecht toen in ieder geval nog niet. Bovendien bestond de selectie uit 24 man en was er geen B2. Zat ik vaak op de tribune. Dat was best moeilijk. In POP-gesprekken besprak ik met Jean-Paul de Jong mijn ontwikkeling en zijn verwachtingen. Ik was fysiek niet sterk genoeg…”

Anass el Ghannouti-5

Krachthonk
Via het krachthonk knokte Anass zich alsnog de basis in. ,,Ik viel in tegen Excelsior toen we 3-0 achter stonden. Ik speelde goed, het werd 3-1 en ben vervolgens alles gaan spelen. Maar kwam niet in aanmerking voor de A1 vanwege mijn lengte en fysiek… Ik ging terug naar Elinkwijk.”

De grootste discussies gaan nou eenmaal over de kleinste voetballers. Aan de bal is Anass (A-n-a-dubbel s) el Ghanoutti (enkel n – dubbel t) boven elke discussie verheven. Dat was al zo op het Adenauerpleintje in Kanaleneiland en dat was zo bij FC Utrecht. Zonder bal is de kleine spelversneller zoekende. Naar de bal en naar vertrouwen. Dat kreeg hij van zijn vader en – opnieuw – van Nikos Korssen die in de A1 weer zijn trainer was.

Anass el Ghannouti-6

Warm ontvangen
Weer was Elinkwijk de juiste keuze, Nikos precies de trainer die hij nodig had. ,,We hadden altijd contact gehouden en ik werd warm ontvangen. Hij gebruikte me op mijn kwaliteiten en het werd een topjaar. Met onder meer Don Cornet en Okan Ozcelik.”
Harry van den Ham, toen hoofdtrainer, zag dat ook en liet Anass meetrainen. En Leen van de Merkt stelde hem voor als tweedejaars A bij de selectie te komen. ,,Ik trainde de hele zomer door om een voorsprong te hebben qua fitheid. Ik wilde het laten zien in de hoofdklasse.” Dat lukte meer dan aardig. Chabab werd tureluurs getikt door ‘Aniesta’, die meer dan ooit gif in zijn spel had en Okan en Christian Ghandu keer op keer lanceerde. ,,Ook van Taner Ozbek en Ronny van der Laan heb ik dat seizoen heel veel geleerd.”

Stom
De klad kwam erin, Elinkwijk zakte diep weg en Anass voelde het vertrouwen van John van Heezik wegebben. John Vink verving Van Heezik en Anass hing zonder bal en vertrouwen verloren rond. Speelde teleurgesteld in het tweede. ,,Dat heb ik nog lang vol gehouden. Doordat de trainer, Harold Rietveld, bleef zeggen dat hij in me geloofde. Elinkwijk degradeerde. Hij zocht houvast en vrienden haalden hem over naar Montfoort te gaan. ,,Stom. Ik had moeten bijtekenen. Maar ja, als er eenmaal iemand anders op jouw plek speelt…”
Montfoort bleek de verkeerde keuze. Geen vertrouwen want in de B-selectie. ,,Daar had ik geen zin. Ik haalde mijn diploma detailhandel, maar ik was zo teleurgesteld in mezelf. Ben maar gaan zaalvoetballen en in de zomer gaan werken zodat mijn vader op vakantie kon. Op de nieuwjaarsreceptie kwam ik Jori van de Merkt tegen, we deden een drankje en vervolgens ben ik gaan praten met Glenn Somer.”

ismael_aissati

Ismaïl Aissati
Terug bij Elinkwijk begon de discussie weer, heviger dan voor het verloren jaar. Tijdens de Vechtstreek Cup gaf Rick Testa a Muta de fatsige verloren zoon veel speelminuten. Langs de lijn was het oordeel snel klaar: verdedigend heb je niks aan hem, hij is niet fit. Punt. Testa la Muta en Pascal de Bruijn bleven zijn vertrouwen in hem uitspreken. ,,Ze geloofden wel in mijn kwaliteiten en zeiden dat ik fitter moest worden. Ik kreeg veel speeltijd in oefenwedstrijden en de beloften.”

‘Aniesta’ moest zijn ‘force’ hervinden en dacht veel terug aan de trainingen met talentenschool Image, van Hassan Immousaten, in sporthal Zuilen. ,,Daar trainde ik in de jeugd extra. Met heel veel jongens die prof zijn geworden. Vooral van Ismaïl Aissati leerde ik veel. Wat die allemaal met een bal deed. En hoe hij het spelletje zag en de snelheid die hij in het spel bracht.”

Anass el Ghannouti-7

Balsnelheid
Precies waarom het huidige trainersduo hem bleef voeden met vertrouwen, wars van de kritiek langs de lijn. Eenmaal fit zou Anass het team naar een hoger plan kunnen tillen.

Precies wat hij de laatste maanden doet. Hij kijkt een paar passjes verder vooruit en heeft de creativiteit en handelingssnelheid om direct te spelen. Dan is prompt de balsnelheid hoger, houden we de bal langer in de ploeg en creëren we betere kansen.

De Tandarts
En hij doet meer. Ook de kritiek op zijn verdedigende kwaliteiten is verstomd. ,,Klopt, ook dat gaat lekkerder. Als het kan zet ik direct druk vooruit, zodat ik de bal verover of de tegenstander hem blind weg schiet. Ik zal nooit een speler worden die met succes achter een tegenstander aan rent. Ik kan beter goed positie kiezen en gaatjes dichten.” Vandaar, ‘De Tandarts’. ,,Ja, Will ziet dat goed. En hij kan nou eenmaal mijn naam niet uitspreken.”

    captcha