Steeds vaker zit ik in een coachende rol, als schrijver, journalist en ‘lifecoach’. Omdat het jammer zou zijn als mijn kennis en ervaring ooit met mij in een graf verdwijnt (zoals ik vaak tegen mijn vader zei). Bovendien geeft een geïnspireerde collega, vriend of coachee me inmiddels net als een mooie productie veel voldoening.

Schrijven kan ik je leren doordat ik me tijdens mijn studie Nederlands specialiseerde in het schrijfproces. Ter vergelijk: ik kan je vertellen hoe een auto (tekst) eruit ziet en vooral ook hoe je erin rijdt (schrijven). Ofwel: welke gedachtesprongen maak je en – de altijd terugkerende vraag – waarom?

Journalistiek kan ik mijn ervaringen en netwerk met je delen; de dilemma’s, trucjes, onderhandelingen, valkuilen en resultaten. In essentie is de kunst te doen wat al in je zit – je talenten te benutten – zonder jezelf te belemmeren.

Talenten benutten zonder belemmeringen

Om mensen daarin hun weg te wijzen, heb ik de opleiding tot ‘loslaatcoach’ (transformatie) gedaan. Het leven is complex en de kunst is bij de essentie te blijven. Daarom ging de reis van mijn leven naar de berggorilla’s in Bwindi Ruhija. De verwantschap en verbondenheid met die machtige dieren voelen was zo intens puur. Daarover, verbondenheid, gaat het leven. Daarin schuilen schoonheid en kwaliteit. Waarom zou je de rest niet ‘loslaten’? Niet vechten tegen verleden en weerstand voelen. Wel op waarde schatten wat het is en van daaruit energiek verder willen.

Klinkt herkenbaar? Vertel! Ik coach op basis van Waarde Bepaling Achteraf (WBA). Laat kosten je ontwikkeling niet belemmeren. Laat achteraf maar weten hoe je me bedankt.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Loslaat-Academie-fc.png

Nu doe ik met veel plezier:

  • NTI (nu NCOI – werkveldcommissie HBO Journalistiek)

en nog niet zo lang geleden:

De journalistenklas aan het werk tijdens FNV Zomerkamp. Ook algemeen secretaris Leo Hartveld komt aan het woord, op video.