Het Vitaalste Bedrijf van Nederland: Perspectief maakt beter, als de beste

Perspectief is in 2019 Het Vitaalste Bedrijf van Nederland en meer dan dat. Perspectief is de beste én maakt veel andere bedrijven en daarmee de Nederlandse samenleving beter. De specialist in arbodienstverlening, arbeidsmobiliteit en duurzame inzetbaarheid doet zelf wat het bij klanten predikt. Dat werkt en gaf de doorslag voor de vakjury.

De verkiezing van Het Vitaalste Bedrijf van Nederland leeft enorm onder de ruim 250 medewerkers van Perspectief. Op 17 december waren er nog drie finalisten en Pieter van den Hoogenband zou zich melden bij de winnaar. Natuurlijk stonden veel medewerkers tegen tien uur naar buiten te kijken, vertelt mede-eigenaar en commercieel directeur Peter Wijnholds als de rust is weergekeerd in het Harderwijkse hoofdkantoor.

,,Eerst zagen we wel een groep lopen, maar geen Pieter van den Hoogenband. Dan denk je toch even dat je hebt verloren.” Niets was minder waar en even later knalden de confettikanonnen en juichte iedereen. Oprichter Wim Wijnholds wordt achter zijn bureau vandaan getrokken en krijgt de prijs uit handen van de drievoudig olympisch zwemkampioen. ,,Ik zeg het niet snel, maar nu ben ik zo trots!”

Practice what you preach

Terecht, vindt Van den Hoogenband. ,,De finalisten zijn alle drie steen- en steengoed en mooie ambassadeurs. Dubbel mooi is dat Perspectief een arbodienstverlener is en zelf het goede voorbeeld geeft: Practice what you preach. Ik voel het ook als ik hier rondloop. Kijk, die kerstboom. Die hebben ze niet gewoon laten neerzetten, daar hebben ze een gezellige avond van gemaakt. De betrokkenheid is groot en de bescheidenheid ook: ze geven elkaar de credits voor het succes.”

Medische model

Het succes is de realisatie van Wim Wijnholds’ droom, begonnen in 2002. Terug in het directiekantoor blikt de oudste van vier broers en vader van vier zonen – waarvan drie werkzaam bij Perspectief – terug. ,,Het was de tijd van de klassieke arbodienst, volgens het medische model. Je had een dokter en die zei of je ziek was of niet. De medewerker zei dan ‘de dokter zegt dat…’ Ik wilde als personeelsmanager veel meer invloed op de gezondheid van werknemers. Ik herinner me een medewerker die bij een val zijn enkel had verbrijzeld. Medisch herstelde hij wel, maar hij werkte op hoogte en ik vroeg door bij de arts: is er qua gevoel en stabiliteit een verhoogd risico dat hij weer valt? Ik wilde het gesprek aangaan over alle mogelijkheden en beperkingen. Ander werk bleek een veel beter idee en daar hebben we hem mee geholpen. Hij begon een hengelwinkel, met succes.”

Eigenaarschap

Peter Wijnholds kwam vijf maanden na de start van Perspectief in dienst en bleek al snel een commercieel talent. Hij vult zijn broer Wim aan: ,,Eigenaarschap, zelf verantwoordelijkheid nemen voor je inzetbaarheid, is de belangrijkste sleutel voor vitaliteit en de basis van Perspectief. Daarover in gesprek gaan, vraagt vertrouwen. We hadden een medewerker met overgewicht die daar in zijn dagelijkse, persoonlijke leven mee worstelde. Doordat hij mij die problemen toevertrouwde, kon ik hem helpen.”

Groei

Ook HR-manager Corinne Mulder schuift aan, net als adviseur Duurzame Inzetbaarheid Marleen Ruitenbeek. Mulder kwam in 2007 aan boord en ontwikkelde zich van stagiaire tot HR-manager terwijl in de markt ‘goed werkgeverschap’ via ‘duurzame inzetbaarheid’ ‘vitaliteit’ ging heten. ,,Voor mij was de opdracht de missie en cultuur van Perspectief te behouden, terwijl we groeiden als kool: van veilig op de Veluwe naar twaalf regiokantoren. Dat betekende vooral ook loslaten.”

Lees ook: Perspectief uitgeroepen tot Het Vitaalste Bedrijf van Nederland

Vertrouwen

Het is van deze tijd: mensen een denkrichting meegeven en dan faciliteren en vertrouwen. Zo werkt het binnen Perspectief en zo werkt Perspectief bij klanten. Peter Wijnholds: ,,Neem Sven, een commerciële collega. Toen hij begon en ik hem onze werkwijze vertelde, werd hij onzeker. Ik gaf hem niet 130 accounts en targets. Nee, we gingen samen onbevangen op pad. Zodat hij zijn manier kon ontdekken en ik hem daarbij coachte. Hij werkt nu het hardst van allemaal en ging bovendien met zijn overgewicht aan de slag.” Het is precies wat de jury bedoelt met ‘practice what you preach’ en precies wat Perspectief ‘beter maakt’ en hóe zij hun medewerkers ‘beter maken’.

Speeltuin

Zo vindt iedereen ‘spelenderwijs’ zijn eigen beste manier. Daarom is ‘speeltuin’ een metafoor van deze tijd. Dat experimenteren werkt, merkt vooral Marleen Ruitenbeek. De huidige adviseur Duurzame Inzetbaarheid was 17 en studeerde sportmarketing toen ze in aanraking kwam met de Wijnholds als sponsors van de plaatselijke korfbalclub. ,,Mijn eerste beeld van Perspectief zal ik niet vergeten. Ik kwam voor een interview en vond de sfeer superrelaxed. ‘Hier wordt goed voor de mensen gezorgd’, dat gevoel was heel sterk.” Ruitenbeek vervolgde haar studie met organisatiewetenschappen aan de VU en ontwikkelde een passie voor duurzame en plezierige inzetbaarheid.

Scrum

Zoals Wim Wijnholds Mulders’ stagebegeleider was geweest, zo werd Mulder in 2017 Ruitenbeeks mentor. In een scrumsessie werden alle afdelingen die raakvlak hadden met duurzame inzetbaarheid bij elkaar gezet om de beste preventieve manieren om inzetbaarheid te verbeteren te bedenken. ,,Want”, benadrukt de algemeen directeur, ,,duurzame inzetbaarheid is van iedereen. Dat is van wezenlijk belang. Het moet ontstaan op de werkvloer.”

PerspectieFit

Essentie is dat mensen zelf verantwoordelijkheid nemen, het ‘gewoon gaan doen’. Zet daarom je ambities klein neer, adviseert Mulder: ,,De scrumsessie leverde PerspectieFit op, ons interne portal waarop medewerkers elkaar kunnen stimuleren en ondersteunen in Food, Fit en Mind. Daar koppelden we tijdens de kerstborrel 2018 de ambitie aan, in 2019 het Vitaalste bedrijf van Harderwijk te worden. Ik bedoel maar.”

Loopbaanfitheid

Inmiddels staan er steeds vaker verzuimconsultants aan het bureau van Ruitenbeek. ,,De rode draad is dat ze vragen wat ze zouden kunnen veranderen om preventiever met verzuim om te gaan. Om de vitaliteit te verhogen. Die klanten profiteren vervolgens van onze speeltuin. Krijgen vaak de verbeterde versie van wat wij zelf doen. Daarbij gaat het naast fysieke vitaliteit steeds vaker om mentale vitaliteit en wat wij noemen ‘loopbaanfitheid’. Vervolgens gaan die consultants met andere beslissers binnen zo’n organisatie in gesprek en kunnen we ze echt beter maken.” De impact van een paar procent winst is al enorm.

De zoektocht naar Het Vitaalste Bedrijf van Nederland, die voor de zevende keer werd georganiseerd, is een initiatief van zorgverzekeraar ONVZ en MKB-Nederland, in samenwerking met Lifeguard en Intermediair. Zie www.vitaalstebedrijf.nl voor meer informatie.

Lees meer op deondernemer.nl

en de inktversie hier:

Fotografie: Jacco van de Kuilen

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search